dimarts, 28 de maig del 2013

Exercici de combinació - Triangle d'escalfament

Exercici de futbol: combinació - Triangle d'escalfament

Objectiu: Escalfament i tècnica (passada, control orientat i activació del cos)
Material: 1 pilota i 3 cons
Grup: 4-7 jugadors/es


Amb 3 cons es construeix un triangle de costats iguals (entre 5-8 metres aproximadament), per on es repartiran els 4 jugadors/es participants.

L’exercici pot ser útil per a l’arrencada de les sessions, introduint el treball tècnic en l’activació del cos. Els jugadors/es s’han de realitzar passades orientades a la carrera del company/a (a davant), perquè aquest pugui realitzar amb facilitat un bon control orientat per a la següent passada. Després de cada acció, els participants poden realitzar moviments d’escalfament fins al con del lloc on han fet arribar la pilota. Cada cert temps es canvia el sentit de la marxa.

L’exercici es pot variar modificant les distàncies dels cons i les zones de colpeix del peu (interior, exterior, frontal, sola...), a més del treball específic de les accions (conducció, paret, colpeix aeri...).
  

dilluns, 27 de maig del 2013

Exercici de passada - El quadrat de la velocitat

Exercici de futbol: passada - El quadrat de la velocitat

Objectiu: Passada i velocitat (oposició, defensa, conducció i velocitat d’execució)
Material: 1 pilota, 4 cons i 1 pitrall
Grup: 6 jugadors/es


Es construeix un quadrat amb cons de 30x30 metres aproximadament, on els jugadors/es es col·loquen repartits per els costats de fora i 2 a l’interior.

Els comodins de l’exterior s’han de passar la pilota entre ells fins que un –en qualsevol moment– deixarà entrar la pilota a un punt de dins de l’espai, sense dirigir-la a cap jugador/a. L’atacant (blau) ha d’intentar amb velocitat fer-se abans amb la pilota per conduir-la fins superar la línia lateral oposada a la més pròxim on ha rebut la pilota. I el defensa (vermell) ha d’intentar o bé anticipar-se, o bé recuperar la pilota i conduir-la fora per qualsevol dels 4 costats.
Cada cert temps es canvien els rols dels participants i es va acumulant la puntuació individual de cadascú/una.

L’exercici permet fixar-se en la disposició corporal dels jugadors/es que competeixen, i en la velocitat de reacció i –sobretot– d’execució de les accions.

divendres, 24 de maig del 2013

Exercici de combinació - Tocar i desdoblar

Exercici de futbol: combinació - Tocar i desdoblar

Objectiu: Combinació (tècnica, desdoblament, profunditat i rematada)
Material: 1 pilota i 3 cons
Grup: 3-9 jugadors/es


A 20 metres –i al centre– d’una de les porteria de F7 es construeix un triangle de combinació amb cons, on es repartiran equitativament els diferents jugadors/es.

L’exercici comença amb una passada del jugador/a central cap a un dels grups del costats. Al costat allà on hagi decidit fer la passada és on ha de realitzar el moviment de desdoblament, ja que desprès de la combinació de cares entre les dues files més avançades se li obrirà la pilota a l’espai en profunditat. La jugada acaba amb la centrada del participant que ha iniciat, i la rematada dels seus dos companys/es.
Després de cada intervenció els jugadors/es canvien les seves posicions, rotant cap a dreta o esquerra fins que hagin participat entre 3 i 5 vegades a cada rol. 

L’exercici exigeix coordinació tècnica i de desplaçament, en el que 
l’entrenador/a pot fixar-se en les posicions corporals, la rematada i la caiguda en el fora de joc.  

dijous, 23 de maig del 2013

Exercici de velocitat - El Mirall II

Exercici de futbol: velocitat - El Mirall II

Objectiu: Coordinació, velocitat i vel. de reacció, i tir a porteria
Material: 1 pilotes i 10 cons grans
Grup: 2-8 jugadors/es


Es construeixen dos quadrats, de costat, al voltant d’un con central (cada con a 3-5 metres del con del mig) per on es desplaçaran els jugadors/es.

Quant l’entrenador/a dóna inici a l’exercici el jugador/a blau (atacant) competeix contra el vermell (defensa) començant un recorregut amb velocitat. Sense utilitzar fintes, l’atacant ha de tocar els 3 cons que vulgui dels 5 que hi ha per acabar tirant a porteria. El/la participant que defensa el/la segueix amb velocitat de reacció i acaba també competint per la rematada.
Es recompensa amb un punt aquell jugador/a que aconsegueix marcar gol. I després de cada jugada s’intercanvien els rols de la parella, fins haver passat 4-6 vegades per cada posició.

L’exercici exigeix coordinació, velocitat i atenció ja que els participants han d’intentar no perdre de vista el seu company/a durant el major temps possible. Com en el darrer exercici d’ ”El Mirall” es vol treballar de diferent forma la tècnica de desplaçament (frenada, sortida, acceleració, canvi de direcció...).

dimecres, 22 de maig del 2013

Exercici de coordinació - Reptes d'habilitat

Exercici de futbol: coordinació - Reptes d'habilitat

Objectiu: Coordinació i habilitat
Material: 1 pilotes per cada jugador/a i cons
Grup: 2-8 jugadors/es


Es dibuixen dues zones quadrades amb cons (6x6 metres aproximadament), que són els espais individuals d’exhibició i treball per a cada jugador/a.

L’exercici proposa reptes d’habilitat per als participants, en els que s’exigeix una bona coordinació entre cos, pilota, trajectòria i temps. L’entrenador/a estableix una dificultat i temps per a cada repte (en funció de l’edat), que poden ser:

  • Número de tocs amb cama hàbil.
  • Número de tocs amb cama no hàbil.
  • Número de tocs amb les dues cames.
  • L’escala (tocs peu + cuixa+ cap+ cuixa + peu).
  • Tocs + pilota amunt + gir de 360º a l’aire + tocs.
  • Tocs + pilota amunt + assentar-se a terra + tocs.
  • Tocs + pilota amunt + tombarella + tocs.

Segons edat i nivell, es pot dificultar l’activitat competint en parelles. Cada participant té el mateix temps per assolir un objectiu tècnic, acumulant punts el primer que l’aconsegueix.